Adet dönemi, kadınların rahim iç astar dokusunu oluşturan endometrium tabakasının her ay yenilenmesidir. Böylece dökülen doku kalıntıları kan ile dışarı atılarak, rahim kendisini gebelik için yenilemiş olmaktadır. Sağlık problemi olmayan kadınlar, ergenlik döneminden başlayarak, menopoza girene dek 28 günde bir adet görmektedirler. Bu döngünün sekteye uğraması çeşitli sağlık problemlerinin göstergesidir. Ciddi bir adet gecikmesinden söz edilebilmesi içinse, adet başlangıcından sonra en az 7 gün geçmesi şarttır. 7 gün ya da 7 günden daha uzun süren adet gecikmelerinde mutlaka kadın doğum uzmanlara danışılması gerekmektedir. Peki adet gecikmesi neden olur? Adet gecikmesinin nedenleri ve tedavisi nedir? Adet düzensizlikleri hangi durumlarda normal ya da anormal karşılanır? Belirtileri nelerdir?
Adet gecikmesine neden olan birçok faktör söz konusudur. Bunlardan biri de hamileliktir. Korunmasız cinsel ilişkiye giren kadınlarda gebelikten kaynaklanan bir adet gecikmesi olabilmektedir. Ayrıca yoğun egzersiz programları, kronik hastalıklar, Polikistik Over sendromu, kilo kaybetmek, aşırı derecede kilo almak, emzirme dönemi, lohusalık dönemi, kullanılan doğum kontrol ilaçları, stres, tiroid bozukluğu ve erken yaşta menopoza girmek de adet gecikmelerinin temel nedenleri olarak görülebiliyor. Hamilelik dışında kalan tüm gecikmelerde tedavi mümkündür. Fakat gecikme Polikistik Over sendromu gibi rahatsızlıklardan kaynaklanıyorsa, uzman hekim kontrolünde erken tedavi yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde kısırlık vb. gibi yeni sağlık sorunlarının ortaya çıkması da kaçınılmaz olacaktır.
Adet Gecikmesi Belirtileri
Adet gecikmesi belirtileri ise; yoğun ve anormal bel ağrısı, karın ağrısı, hamile kalma riskinin bulunması, iki aylık adet periyodunun kaçırılmış olması ve 16 yaşına gelmiş olmanıza rağmen regl görememek şeklindedir. Bazı kişilerde ise 14 yaşına kadar göğüslerin büyümemiş olması, kasıkta tüylenme olmaması da yine adet gecikmelerinin yaşanacağına işaret etmektedir. Düzenli ve sağlıklı adet görebilmek için bilinçli ve kontrollü olmak gerekir. Her kadının belirli aralıklarda kadın doğum uzmanlarına görünerek, kontrol yaptırmaları şarttır. Adet gecikmeleri anormal durumlardır. Bazı zamanlarda gribal enfeksiyon vb. gibi durumlarda kullanılan ilaçlar ya da ciddi hastalıkları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar da adet gecikmelerine neden olabilmektedir.
Adet Gecikmesi Tanı ve Tedavi
Adet gecikmesinin ilaç kullanımından mı yoksa çeşitli rahim rahatsızlıklarından mı kaynaklandığının erten dönemde tespit edilmesi şarttır. Böylece gerekli tedavi alınarak, sağlıklı üreme gerçekleştirmek de mümkün olacaktır. Adet gecikmesini tedavisi görebilmek için öncelikle gecikmenin nedenlerini bilmek gerekiyor. Böyle bir şikayetle uzmanlardan destek aldığınızda stres ya da beslenme bozuklukları gibi hormonal nedenlerden kaynaklanan gecikmelerde, genellikle yaşam koşullarının değiştirilmesi önerilir. Polikistik over sendromu içinse hekimler tarafından önerilen doğum kontrol hapları kullanılmalıdır. Erken menopoz ve diğer faktörler içinde farklı bölümlere yönlendirme yapılarak, tedavi alınması sağlanmaktadır. İlaç kullanımın bitmesi ve hastalıkların tedavi edilmesinden sonra adet döngüsü kısa süre içerisinde normal periyotlarına dönmektedir.